Pakaian tradisional yang terkenal dalam kalangan wanita kaum Cina ialah Cheong Sam. Cheong Sam diperkenalkan semenjak revolusi Negara China pada tahun 1911 dan ia membawa maksud ‘baju labuh’ dalam dialek kantonis. Baju ini asalnya labuh tetapi lama-kelamaan disingkatkan hingga ke paras lutut. Lazimnya, Cheong Sam mempunyai leher yang tinggi, butang pada bahagian bahu, bentuk yang sendat pada pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. Cheong Sam biasanya diperbuat daripada kain sutera, satin dan lain-lain jenis kain lembut. Cheong Sam merupakan baju yang angggun serta sering dilihat semperna Tahun Baru Cina.
Pakaian
Jubah Labuh merupakan lagi satu jenis baju tradisional yang biasa
dipakai oleh lelaki bangsa Cina semasa Tahun Baru Cina. Kebanyakannya
masih dihasilkan dari negeri China menggunakan fabrik sutera dan broked yang berwarna terang dengan ragam hias benang emas dan perak.
Samfoo membawa maksud 'baju dan seluar' dalam dialek Kantonis. Ia
merupakan pakaian harian wanita keturunan Cina selain dari 'cheong sam'.
Samfoo diperbuat daripada kain nipis yang tidak
bercorak atau berbunga halus.
Samfoo turut dipakai oleh lelaki berketurunan Cina tetapi mempunyai sedikit perbezaan dengan samfoo yang dipakai oleh wanita Cina. Pakaian ini terdiri daripada baju yang longgar dan terbelah di depan dan berkolar tinggi serta dipakai bersama seluar longgar seperti seluar baju Melayu.
Samfoo turut dipakai oleh lelaki berketurunan Cina tetapi mempunyai sedikit perbezaan dengan samfoo yang dipakai oleh wanita Cina. Pakaian ini terdiri daripada baju yang longgar dan terbelah di depan dan berkolar tinggi serta dipakai bersama seluar longgar seperti seluar baju Melayu.
MAKANAN TRADISIONAL KAUM CINA
Jiaozi ialah sejenis makanan yang sangat popular bagi orang China, khususnya orang China utara. Disebab bentuknya seperti “Yuanbao”, sejenis wang emas atau perak pada
zaman dahulu, maka memakan Jiaozi juga melambangkan “duit datang”.
Kuih Bakul atau Nian Gao atau kuih Tahun Baru Cina ialah makanan Cina yang diperbuat daripada tepung pulut berbentuk seperti dodol
Char Kway Teow merupakan makanan yang popular di Malaysia . Ia diperbuat
daripada kuey teow (shāhé fěn dalam Cina Mandarin), digoreng di atas
api panas dengan kicap dan sos, cili, udang, kerang, telur, tauge dan
kucai Cina.
Yu Sang merupakan makanan
tradisi yang cukup sinonim dengan kaum Cina pastinya menjadi pilihan
sebagai hidangan utama ketika makan besar pada petang sebelum sambutan
perayaan Tahun Baru Cina.
Ini
merupakan Chee Cheong Fun. Ia juga salah satu makanan tradisional Dim
Sum.Chee cheong fun diliputi dengan kicap dan cili.Terdapat juga udang
dalam chee cheong fun.
PERMAINAN TRADISIONAL KAUM CINA
Permainan
tradisional bagi orang Cina pula adalah seperti yo-yo Cina, mahjong,
Xiang Qi (catur Cina) dan lain-lain. Antara permainan yang terkenal
sekarang adalah Xiang Qi. Xiang Qi merupakan satu permainan yang berasal
dari purba China, iaitu kira-kira tahun 569 sebelum Masihi ke-4 pada
zaman masyarakat Feudal. Melalui catatan yang rasmi, catur Cina ini
telah muncul pada zaman berperang di China. Sebelum Dinasti Qin, ia
berevolusi dari sejenis judi dan berubah kepada sejenis Catur Enam yang
terkenal pada penghujung zaman berperang Chunqiu pada tahun 770 sehingga
tahun 476 sebelum Masihi ke-4. Menurut buku purba China pada zaman
Dinasti Song, Xiang Qi merupakan sejenis permainan yang tidak mempunyai
peraturannya
Xiang Qi ( Catur Cina )
Mahjong
Yoyo Cina
Blog yang menarik.
BalasPadamwah, cantiknya blog cikgu. Tambahan pula maklumat yang dipaparkan memang memanfaatkan. Saya telah mempelajari sesuatu yang baru dan lebih memahami tentang kebudayaan dan adat resam kaum Melayu, Cina dan India. Terima kasih.
BalasPadam